Baranek wielkanocny do święconki i na świąteczny stół.
Składniki:
0,5 szklanki razowej kaszki orkiszowej
0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000
0,5szklanki mąki pszennej typ 1850
0,5 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 500
0,5 szklanka mąki żytniej typ 720
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
40 g świeżych drożdży piekarskich
1 szklanka kefiru naturalnego
około 0,5 szklanki wody (zależy od suchości mąki)
po łyżce ulubionych ziaren (np. dynia, słonecznik, siemię lniane)
1 łyżka oleju
otręby do podsypania
Sposób wykonania:
Do dzieży robota wsypujemy suche składniki. Mieszamy.
Dolewamy wodę, kefir i wkruszamy drożdże.
Wyrabiamy końcówką - hak do momentu wyrobienia ciasta w kulę.
Ciasto zdejmujemy z haka i pozostawiamy w dzieży do wyrośnięcia po przykryciem. Około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Foremkę na baranka smarujemy tłuszczem, wysypujemy otrębami, napełniamy ciastem, składamy foremkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 45 minut.
Upieczonego baranka wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Oczy możemy zrobić z goździków a nos z ziarenek pieprzu.




Komentarze
Prześlij komentarz